درخواست مردمی برای نجات چشمه علی شهرری؛ توقف تخریب میراث ۸ هزار ساله ایران

#نجات_چشمه_علی

درخواست مردمی برای نجات چشمه علی شهرری؛ توقف تخریب میراث ۸ هزار ساله ایران

به نام میراث، به نام مردم

وزیر محترم میراث فرهنگی و گردشگری

مدیرکل محترم میراث فرهنگی و گردشگری تهران

استاندار محترم تهران

شهردار محترم تهران

سلام و احترام؛

ما، امضاکنندگان این کارزار، با نهایت نگرانی نسبت به وضعیت چشمه علی شهرری، یکی از کهن‌ترین منابع طبیعی و فرهنگی ایران، از نهادهای مسئول درخواست داریم نسبت به این بحران زیست‌محیطی و میراثی، اقدامی فوری، شفاف و پاسخ‌گو انجام دهند.

چشمه علی کجاست و چرا مهم است؟
چشمه علی با قدمتی بیش از هشت‌ هزار سال، از دوران پیش از تاریخ تا امروز همواره بخشی از حیات طبیعی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی شهر کهن ری بوده است. این چشمه نه‌ تنها یک منبع طبیعی آب، بلکه سندی زنده از تداوم زندگی در قلب تمدن ایران محسوب می‌شود. آثار تاریخی اطراف آن چون نقش‌برجسته فتحعلی‌شاه قاجار، محوطه باستانی ری، تپه چشمه علی و... گواهی بر جایگاه بی‌بدیل این منطقه در حافظه تاریخی ملت ماست.

چه اتفاقی افتاده است؟
در ماه‌های اخیر، خشک شدن کامل این چشمه تاریخی، نگرانی شدید کارشناسان، فعالان محیط زیست، اهالی منطقه و دوستداران میراث فرهنگی را برانگیخته است.
براساس بررسی‌های میدانی و اظهارات متخصصان، به نظر می‌رسد حفاری‌های مرتبط با توسعه خط ۶ مترو تهران در محدوده جنوبی شهر، یکی از عوامل اصلی در قطع جریان آب این چشمه باشد. با این حال، تاکنون هیچ گزارش رسمی، شفاف و مستقلی در این‌باره منتشر نشده است.

چرا باید امروز صدایمان را بلند کنیم؟
خشک شدن چشمه علی تنها خشک شدن یک منبع آب نیست؛ بلکه از دست رفتن بخشی از هویت تاریخی و فرهنگی ایران است. اگر در برابر چنین تخریب‌هایی بی‌تفاوت باشیم، فردا نوبت کدام میراث ملی دیگر خواهد بود؟ پروژه‌های توسعه‌ای بدون پیوست میراثی نه تنها غیرقانونی که مصداق تخریب تدریجی تاریخ کشور هستند.

ما چه می‌خواهیم؟

۱. تشکیل کمیته حقیقت‌یاب مستقل متشکل از کارشناسان میراث فرهنگی، محیط زیست و حقوق‌دانان برای بررسی علل فنی و انسانی خشک شدن چشمه علی
۲. انتشار عمومی و شفاف گزارش نهایی این بررسی برای اطلاع مردم و رسانه‌ها
۳. انجام اقدامات فوری برای احیای تدریجی چشمه علی با مشارکت نهادهای ذی‌ربط (شرکت آب، شهرداری، سازمان محیط زیست و وزارت میراث)
۴. توقف یا بازنگری پروژه‌های عمرانی مشابه در شهر ری که فاقد پیوست‌های میراث فرهنگی هستند.

این کارزار متعلق به هیچ حزب یا گروه خاصی نیست. این یک مطالبه مردمی است؛ صدایی برای دفاع از آنچه نسل‌های گذشته به ما سپرده‌اند و ما موظف به پاسداری از آن برای نسل‌های آینده هستیم.

با امضای این کارزار نشان دهیم که مردم ایران در برابر نابودی تدریجی میراث‌شان سکوت نخواهند کرد.

18%
82 درصد مانده تا قرار گرفتن در لیست پیگیری ویژه کارزار
[اطلاعات بیشتر]

امضاکنندگان: 5519 نفر

  • حیدر نجارلو

  • امید حسینی

  • احمد ابراهیمی

  • هادی بهروزی

  • خلیل دارابی

  • مریم نوروزی خوزانی

  • رسول حاجی شیخی اسکویی

  • محمدحسن میرزایی

  • جواد دوست محمدیان

  • مجتبی دنیائی

  • احمد کریمی

  • مهرشاد ملکی

  • مهدی تو

  • مهدی شهبازی

  • محمود ولی زاده

  • بهرام ایرانفر

  • مهدیه شوقعلی

  • مجتبی نوروزی

  • محبوبه فدایی

  • مرتضی نوروزی

  • فرحناز وندجبار پور

  • امیر شفیعی

  • مجتبی بختیاری مهر

  • ثریا نصیرپور

  • اعظم محمدی

  • مسعود آزادی فر

  • علی شفیعی کوشک

  • محمد جنگجو

  • داود گردستانی

  • محمد مهدی مافی

بحث و گفتگو

ریحانه اسدی : به خواهرتون که سرپرست خانواره کمک کنید من از کارزار شما حمایت کردم لطفا به کارزار درخواست از بانک مرکزی با دادن فرصت بیشتر به کسانی که معوقه بانکی دارند که بر اثر شرایط فعلی ایجاد شده بپیوندید https://www.karzar.net/231932
💬 پاسخ
فرزند ایران : لطفا کارزار درخواست حذف سازمان ملی مهاجرت را پس از مطالعه امضا و با دیگران به اشتراک بگذارید https://www.karzar.net/222299 ایران برای ایرانی است.
💬 پاسخ
مهدی پیروزان : سلام ببینید استفاده از امضای اهالی ری و تهران به بهانه بحث میراث فرهنگی کار صحیحی نیست میراث تا جایی برای ما ارزش دارد که خود ضد ارزش انسانی نشود شما الان اطراف چشمه علی رو به بهانه میراث اجازه ساخت نمیدید و اطراف فلان جا و فلان جا هم دستگاهی دیگه اجازه نمیده لذا ری روز به روز فقیر تر و بد چهره تر میشود و اهالی ضعیف اونجا ها ساکن میشوند و بحث فقر فرهنگی رو دامن میزنید. که چی میراث حفظ شود اما منطقه ویرانه شود الان پروژه پروژه کردید! مترو برای ری واقعا مهمه بیایید با تامین اب و پمپ اب ومصنوعی اب رو بیارید چشمه علی کجای دنیا برای اب اونم وقتی کنارش دایما فرش میشستند میاید پروژه بخوابونه.... پیوست میراث میراث نکنید لطفا ما مردم دیگه اگاه شدیم خیر و شر رو میفهمیم کش مکش های بین دستگاهی شما ها رو میفهمیم 4 تا دوست میراثی نشستید دور هم متن نوشتید دوباره برای مردم شر درست بشه!
💬 پاسخ
مهرشاد ملکی در پاسخ به مهدی پیروزان: سلام و احترام آقای پیروزان خیلی ممنون از اینکه دیدگاه‌تون رو صادقانه و روشن نوشتید. حرف‌هاتون بازتاب دغدغه‌های واقعی بخش زیادی از مردم ری‌ست و کاملاً قابل درکه که وقتی پروژه‌های عمرانی معطل می‌مونه یا توسعه متوقف می‌شه، زندگی مردم تحت فشار قرار می‌گیره. اما نکته‌ای که ما در این کارزار می‌گیم اینه: توسعه و حفظ میراث الزماً در تضاد با هم نیستن، به شرط اینکه «عقلانی» و «هم‌زمان» جلو برن. ما نمی‌خوایم پروژه مترو بخوابه یا ری عقب بمونه. حرف‌مون اینه که توسعه‌ای که به ریشه‌ و هویت منطقه آسیب بزنه، در بلندمدت به خود مردم ضرر می‌زنه؛ هم از نظر فرهنگی، هم اقتصادی. اگه چشمه علی دیگه نباشه، بخشی از جذابیت گردشگری، هویتی و حتی فرصت‌های اشتغال فرهنگی منطقه هم از بین می‌ره. ما دنبال تعطیلی پروژه‌ها نیستیم، دنبال شفافیت و احترام متقابل بین توسعه و تاریخ هستیم. هیچ‌کسی با توسعه مخالف نیست، ولی توسعه اگر پیوست فرهنگی نداشته باشه، ممکنه خودش باعث فقر بلندمدت هم بشه. ممنون که گفت‌وگو رو باز کردید. امیدواریم با همفکری هم، راه سومی بین «ویرانی» و «توقف مطلق» پیدا کنیم.
💬 پاسخ
جاوید حاتمی : این روزها ، قضایای محیط زیست و طبیعت و فرهنگ باستانی ایران ،متاسفانه خریدار و دلواپسی نداره ، کاش یک دهم نگرانی هایی که برای کشورهای خارجی داریم برای ایران خودمون می‌داشتیم.
💬 پاسخ
مهرشاد ملکی در پاسخ به جاوید حاتمی: کاملاً با شما موافقم آقای حاتمی درد اینجاست که انگار همیشه باید فاجعه‌ای اتفاق بیفته تا اهمیت محیط زیست یا میراث فرهنگی جدی گرفته بشه. ما هم دقیقاً به همین خاطر این کارزار رو راه انداختیم؛ چون نمی‌خوایم فقط حسرت گذشته رو بخوریم. وقتشه نگران ایران خودمون باشیم، همین‌جا، همین الان. سپاس از دل‌نگرانی‌تون 🌱
💬 پاسخ
مرتضی حسینی : سلام من هم بومی اهل ری هستم یک مطلبی هست که ریشه دارد. درست۱۶ سال پیش دوره شهرداری وقت آقای قالیباف وریس شورای شهری همین آقای چمران حرفهای زده شد که دیگر مترو وارد محدوده باستانی ری از زیرش رد نشود همان مترو جوانمرد ومرکزی پشت فرمانداری برای ری کافی است ولی تحت هیچ شرایطی آقای چمران قبول نکردند هرچی گفتند آسیب می رساند آقای چمران وشهردار وقت گقتند که مترو یک پروژه ملی است وافتخار ایران است پس میراث فرهنگی خیلی مهم نیست اولویت اول فقط پروژه ملی است بعد قول دادند که ذره ایی به آثار چشمه علی خدشه وارد نشود .که جلوی چشم ما دیدیم چقدر خدشه وارد نشد. درمورد حوزه شهرستان ری . ریشه اصلی درد های شهرری همین است .((ری شده قربانگاه تصمیمات خاموش و پنهان دولتی الخصوص شهرداری تهران)) سوال اینجاست چرا این امضا و مطالبه را از شهرداری تهران می خواهند؟! البته شهرداری تهران باید پاسخگو این همه دخالت را در شهرری باشد .چون شهرداری تهران ذره ایی اعتقاد به هویت و قداست ری ندارد و درک نمی کند و حتی برطبق گفته های حداقل ۱۰ سال پیش شخص خود آقای چمران شهرری اصلا شهر نیست که بخواهد شهردار مستقل داشته باشد یک محله بسیار کوچک حل شده درداخل شهرستان تهران هست .
💬 پاسخ
مهرشاد ملکی در پاسخ به مرتضی حسینی: سلام و درود بر شما آقای حسینی عزیز کاملاً درک می‌کنم چه حس تلخی پشت این حرف‌هاست. حرف دل خیلی از اهالی شریف و ریشه‌دار ری رو زدید؛ جایی که بارها قربانی تصمیم‌های بالا به پایین شده، بدون اینکه نظر یا خواست مردمش دیده بشه. در مورد گذشته و پروژه مترو، بله، همون قول‌هایی که داده شد، متأسفانه در عمل نه‌تنها آثار تاریخی حفظ نشد، بلکه بخشی از هویت چشمه علی عملاً از بین رفت. درد اینجاست که هنوز هم همون نگاه از بالا حاکمه. اما درباره اینکه چرا مخاطب اصلی مطالبه‌گری ما شهرداری تهرانه: چون بخش مهمی از تصمیمات اجرایی، عمرانی و حتی مدیریتی منطقه به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم تحت‌نظر شهرداری تهرانه، و ما باور داریم اگر صدای اعتراض و خواسته‌هامون از بستر عمومی بلند و جدی بشه، ناچار به پاسخگویی خواهند شد. ما دنبال حق مردم ری هستیم. نه با نگاه سیاسی، بلکه از سر دلسوزی برای هویتی که داره نابود می‌شه. به امید اینکه این بار، صدای مردم خاموش نمونه.
💬 پاسخ
مرتضی علی حسینی در پاسخ به مهرشاد ملکی: خیلی. ممنون از پاسخ شما می دانید چیه حقا که خدا می داند اصلا دید سیاسی نیست چون دید مدیریت تهران یعنی اینکه چب و راست هم ندارد سالهاست سرسوزنی به قانون تقسیمات کشوری اعتقاد ندارند تاجایی که حدود ۱۲ سال پیش نقشه ایی جدید برای تهران رونمایی کردند که ۸۰ درصد کل استان تهران شهرتهران با بیش از شاید ۵۰ منطقه شهرداری باشد ودرآن نقشه چند شهر وشهرستان از نقشه ایران واستان تهران برای همیشه حذف وبه تاریخ بپیوندد خوب بسیار بسیار دردناکتر هست که یکی از شهرهای بسیارمهم وتاثیر گذارتاریخ اسلام واز شهرهای زیارتی مثل آب خوردن هویتش وتاریخش وآثار باستانیش خراب وحذف شود وهمه مسولین محلی هم فقط دارند نگاه میکنند ومطالبه ایی ندارند.وبرای دلخوشی مردم فقط فرمانداری ری را اسما وظاهری ویژه کرنددرصورتی که هنوز هیچگونه اختیاراتی هم ندارد فقط مثل مجسمه می مانند که حداقل بتوانند حق وحقوق ری را از تقسیمات قانونی کشوری بگیرند‌.درسته ری وتهران دیوار به دیوار هم هستند ولی قرار نیست که دیگه اینهمه معظلات زیست محیطی وآلاینده ها ودفن اموات در شهرری واطرافش باشد. وسودی وعوارضی ودرآمدی عاید شهرری نشود
💬 پاسخ
محمود پاشائی مقدم : اهل شهرری ۶۷ساله تاریخ ری بسیار مهم است مواظبت کنید محمود پاشائی مقدم
💬 پاسخ
س موسوی در پاسخ به محمود پاشائی مقدم: امام هادی علیه السلام به مردی از اهالی ری فرمودند : مَن زارَ عَبدالعَظیمِ الحَسَنی(ع) بِرِی کَمَن زارَ الحُسَین(ع) بِکَربَلا اگر قبر عبدالعظیم را در شهر ری زیارت کنید چنان است که گویی امام حسین علیه السلام را در کربلازیارت کرده اید. مستدرک الوسائل٬ جلد سوم٫ صفحه ۶۱۶
💬 پاسخ
مهرشاد ملکی در پاسخ به محمود پاشائی مقدم: درود بر شما آقای پاشائی مقدم عزیز از دل‌نگرانی‌تون بابت تاریخ پرافتخار ری کاملاً سپاسگزاریم. وجود بزرگانی مثل شما که ریشه در این خاک دارن و دلسوزانه تذکر می‌دن، مایه دلگرمی ماست. تا وقتی صدای امثال شما همراه ماست، امید هست که بتونیم از هویت تاریخی شهرمون بهتر محافظت کنیم. با هم ادامه می‌دیم 🌱
💬 پاسخ
س موسوی : اگه اولش به فکر آخرش بودیم! آخرش به فکر اولش نمی افتادیم! امضا شدید .موفق باشید.
💬 پاسخ
مهرشاد ملکی در پاسخ به س موسوی: دقیقا، همین‌که حالا به فکر آینده‌ایم یعنی قدم بزرگی برداشتیم. با حمایت شما، می‌تونیم جلوی مشکلات بعدی رو بگیریم و آینده بهتری برای همه بسازیم
💬 پاسخ
س موسوی در پاسخ به مهرشاد ملکی: انشاالله با مهر و شادی فردای فرزندانمان زیباتر از دیروز اجدادمان و امروز خودمان باشد. دست در دست خویش دهیم به مهر@ میهن خویش را کنیم آباد.
💬 پاسخ
مهرشاد ملکی در پاسخ به س موسوی: چه دعای زیبایی، چه کلام پرمهری... دل‌گرم می‌شیم به حضور آدم‌هایی مثل شما که امید و عشق به میهن رو زنده نگه می‌دارن. دست در دست هم، با مهر، این راه رو ادامه می‌دیم برای آینده‌ای که لایق فرزندان این خاکه 🌱
💬 پاسخ
هادی عسکری : درود ۱. حداقل نام درست چشمه رو بکار ببرید. چشمه «سورنا» ۲. از کی می‌خواهید حساب‌کِشی کنید!؟ از سردار دکتر خلبان شهردار رییس‌‌الوُکلا حاج باقر...!!!؟ در زمان تصدی شهرداری هر چه متخصصان گفتند نکن آقا، نکن عزیز، نکن اخوی! بدتر لج کرد و کرد کاری که نباید می‌کرد و شد آنچه نباید می‌شد! خشکاند و ...! «امضا شد»
💬 پاسخ
مهرشاد ملکی در پاسخ به هادی عسکری: سلام و سپاس از توجه و دغدغه‌تان، ۱. در خصوص نام «چشمه سورنا»، اگرچه این عنوان از سوی برخی از کنشگران و گروه‌های مردمی در سال‌های اخیر مطرح شده و نام زیبایی‌ست، اما باید توجه داشت که در منابع رسمی، تاریخی و ثبت میراث فرهنگی، همچنان نام «چشمه علی» به‌کار می‌رود. انتخاب عنوان‌ها در چنین مواردی نیاز به اجماع کارشناسی و حقوقی دارد تا از ابهام جلوگیری شود. ۲. درباره مسئولیت‌ها نیز با شما هم‌نظر هستیم که مدیریت پروژه‌های شهری در سال‌های گذشته، به‌ویژه توسعه مترو، بدون در نظر گرفتن پیوست‌های محیط‌زیستی و میراثی، آسیب‌های جدی وارد کرده است. مطالبه ما هم دقیقاً بر همین اساس است: شفاف‌سازی، پاسخ‌گویی و تشکیل کمیته‌ای مستقل برای بررسی حقیقت ماجرا و توقف این روندهای مخرب، صرف‌نظر از نام و عنوان افراد مسئول. قدردان امضای شما هستیم و امیدواریم صدای جمعی‌مان راه اصلاح را هموارتر کند.
💬 پاسخ
مرتضی علی حسینی در پاسخ به مهرشاد ملکی: این معضلات برای ری ریشه دارد .ریشه در مدیریت چند گانه در حوزه شهرستان ری هست واینکه متاسفانه ری باوجود داشتن اسمی یا نمادین فرمانداری ویژه سالهاست که شهرستان کامل محسوب نمی شود بعد نهادی مثل شورای شهر تهران وشهرداری تهران ری را فقط برای رای وسود منفعت خود واینکه حوزه سرزمینی ری را جولانگاه معضلات خود بکنند درواقع شهرری قربانگاه تصمیمات خاموش وپنهان دولت وشهرداری تهران کردند.ووقتی در ۱۰ سال پیش شخص خود آقای چمران درمصاحبه ایی اعلام کرد ری اصلا شهر نیست که بخواهد خودش شهردار داشته باشد ری محله بسیار کوچکی است که در شهرستان حل شده است واینکه کاملا باید وابسته باشد چون شهرری برای خودش درآمد ندارد ونمی تواند درآمد زایی کند خوب با این تفاسیر مشخصه مشکل کجاست
💬 پاسخ

اخبار مرتبط با این کارزار



اگر شما خبر تازه‌ای دارید لطفا لینک خبر رسمی آن را از طریق کلید فوق ثبت نمایید.


روزنامه جهان صنعت

بازتاب در روزنامه جهان صنعت:

کارزاری مردمی برای نجات جان چشمه تاریخی

ثبت رسمی در دبیرخانه

این کارزار در دبیرخانه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ثبت شد.

ارسال برای رسانه‌ها

با استقبال ۵ هزار نفری، خبر این کارزار مهم برای رسانه‌ها ارسال شد

صدور نامه برای مسئولان

نامه گزارش این کارزار جهت پیگیری صادر شد.

انتشار پوستر دعوت به امضا در اینستاگرام

انتشار پوستر در اینستاگرام

با توجه به اهمیت این کارزار پوستر آن در اینستاگرام منتشر شد.

مشاهده پست دانلود پوستر

تأیید کارزار جهت انتشار

این کارزار در چهارچوب قوانین پلتفرم کارزار تأیید و منتشر شد.



این کارزارها را هم حمایت کنید: