جناب آقای دکتر برزویی
رئیس محترم دانشگاه فرهنگیان
جناب آقای دکتر سیمایی
وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری
جناب آقای دکتر کاظمی
وزیر محترم آموزش و پرورش
با سلام و تحیات؛
با احترام، به استحضار میرسد با وجود درخواست رسمی شورای صنفی دانشگاه فرهنگیان سراسر کشور ـ به عنوان نماینده قانونی دانشجومعلمان ـ در تاریخ ۹ تیر، مبنی بر برگزاری هرچه سریعتر امتحانات ورودی ۱۴۰۰ کارشناسی و ۱۴۰۲ کاردانی، اما در تاریخ ۱۸ تیر با نادیده گرفتن این درخواست بهحق دانشجویان، تاریخ امتحانات ترم بهمن ورودی مذکور همانند سایر ورودیها ۳ تا ۱۳ شهریور اعلام شد.
با توجه به معضلات ذیل، در کمال ادب خواهشمند است دستورات لازم را جهت تجدیدنظر در این تصمیم و دادن مجوز به مدیریت استانها جهت برگزاری امتحانات این ورودیها در اسرع وقت و متناسب با شرایط هر استان مبذول فرمایید. پیشاپیش از حسن توجه و مساعی ارزشمند شما سپاسگزاری میشود.
۱_ تداخل زمان امتحانات ترم تابستان (۸ تا ۱۳ شهریور) با امتحانات ترم بهمن (۳ تا ۱۳ شهریور)
برگزاری دو یا چند امتحان در یک روز موجب افت هرچه بیشتر کیفیت آموزشی دانشگاه فرهنگیان خواهد شد. مهمتر اینکه تعداد قابل توجهی از دانشگاههای واقع در شهرستانها، دانشجویان را برای ترم تابستان به پردیس مرکز استان میهمان کردهاند. این دسته از دانشجویان در ایام امتحانات چگونه اول صبح از خوابگاه دانشگاه خود جهت امتحان ترم تابستان به پردیس مرکز استان رفته و مجدد مسیر چند ساعته را جهت امتحان ترم بهمن به دانشگاه خود بازگردند؟
۲_ مشکلات ناشی از تأخیر در دانشآموختگی
ورودی ۱۳۹۹ با وجود برگزاری امتحاناتشان طبق موعد (خرداد ۱۴۰۳)، اما به علت تأخیر در صدور فرم شماره ۷ مشکلات فراوانی در زمینه ادامه تحصیل، پستبندی، کسورات بیشتر، جابجایی محل خدمت و... داشتند. در صورت برگزاری امتحانات ورودی ۱۴۰۰ و کاردانی ۱۴۰۲ در شهریور، این مشکلات با شدت بیشتری تکرار خواهد شد و طبق قاعده «لاضرر و لاضرار فی الإسلام» و اصل «وجوب دفع ضرر محتمل»، هرگونه بیتوجهی به این موارد و آسیب به این ورودی مستوجب ضمان شرعی در دنیا و مؤاخذه الهی در آخرت است.
۳_ قاعده فقهی
بنابر قاعده فقهی «نفی عُسر و حَرَج» هرگونه حرج و مشقت غیرمتعارف در فقه اسلامی نفی شده است و هیچ نهادی شرعاً مجاز نیست افراد را در تنگنایی قرار دهد که توان رهایی از آن را نداشته باشند. تأخیر در برگزاری امتحانات و در نتیجه تعویق در صدور احکام فارغالتحصیلی و بلاتکلیفی اداری، نه تنها حقالناس را ضایع میکند، بلکه نوعی تسویف در حقوق واجبالوصول است که بزرگان فقه آن را از مظالم میدانند.