نویسنده پرستو خلعتبری: افزایش تعداد امتحانات نهایی و مشکلاتی که در مسیر برگزاری آنها وجود داشت، یکی از این چالشها است.
نحوه برگزارش آزمونها و تصحیح نمرات یکی از این موارد است که بارها صدای اعتراض دانشآموزان را بلند کرد. اخیرا هم کارزاری با عنوان اعتراض به نحوه تصحیح نمرات امتحان نهایی راه افتاده که بیش از ۳۴ هزار امضا داشته است.
در متن این کارزار دانشآموزان نسبت به وضعیت تصحیح برگههای امتحان نهایی دانشآموزان پایه یازدهم و دوازدهم در خردادماه ۱۴۰۴ اعتراض کردهاند و معتقدند که تصحیحها بسیار بیکیفیت، سرسری و سلیقهای بودهاند.
آنها میگویند که با توجه به اینکه اختلاف تنها ۲۵ صدم نمره در هر درس میتواند منجر به تفاوت فاحش در تراز و رتبه دانشآموزان شود، هیچ نهاد و مسئولی نباید نسبت به این تصحیحهای سلیقهای، سرسری و ناعادلانه چشمپوشی کند.
بنا به گفته نویسندگان این کارزار این مشکل در دو سال گذشته نیز مشاهده شده بود، اما امسال کیفیت تصحیحها بهمراتب افت بیشتری داشته و به شدت تحت تأثیر سلیقههای شخصی قرار گرفته است.
تصحیح منصفانه برگه سه میلیون دانشآموز بدون خطا ممکن است؟
تصحیح منصفانه برگه سه میلیون دانشآموز بدون خطا و تبعیض، در شرایط کنونی غیرممکن به نظر میرسد. از سوی دیگر، معلمان و مشاوران مدارس نیز نسبت به تبعات جدی این سیاست هشدار دادهاند. باقریپور، معلم برنده جایزه معلم امسال، از رشد چشمگیر اختلالات اضطرابی در میان دانشآموزان خبر داده و به ایسکانیوز گفت: بسیاری از مراجعین من از مدارس تیزهوشان هستند و دچار علائمی چون وسواس شستوشو، ناخنجویدن و دیگر نشانههای جدی اضطراب شدهاند.
وی با اشاره به ناهماهنگی بین تیپ شخصیتی دانشآموزان و مسیرهای تحصیلی تحمیلی اظهار کرد: آزمونمحوری شدید، فضای روانی ناایمن و رقابت مفرط، سلامت روان نوجوانان را تهدید میکند.
مافیا نمرد، تکثیر شد
برخی کارشناسان بر این باور هستند که افزایش تعداد آزمونهای نهایی به شیوه سنتی صرفا کنکور را از یک آزمون به چندین آزمون تقسیم کرده و سیستم ارزشیابی جدیدی ارائه نداده است. محمدرضا نیکنژاد کارشناس آموزشوپرورش در این خصوص به ایسکانیوز گفت: جهان در راستای حذف آزمون از ساختار آموزشی پیش میرود و ایران برخلاف روند جهانی به سمت بیشتر شدن آزمون رفته است.
نیکنژاد معتقد است که مافیای آموزش و پرورش خودش را با تغییر شرایط تغییر داده و بازسازی میکند. وی در این خصوص توضیح داد: با اعمال شرط معدل قدرت مافیای کنکور کم نشد، فقط کلاسهای کنکور و کتابهای کنکور تغییر شکل داده و به شکل دروسی عمومی و تخصصی عرضه میشوند. فرهنگ آموزشی مبتنی بر بیماری کنکور رو به گسترش است.
وی ادامه داد: ساختار آموزشی باید طوری ترتیب داده شود که انگیزهبخش باشد و مطالبی به دانش آموزان آموزش داده شود که کاربردی باشند و بتوانند گرههای فردی و اجتماعی آنها را باز کنند. آموزش ما باید به سمت آموزش کاربردی پیش برود.
کارشناسان معتقدند که سیستم آموزشی ما بیش از اینکه نیازمند تغییر در شیوه ورود به دانشگاه با تاکید بر نمرهمحوری باشد، نیازمند تغییرات بنیادین در روند آموزش و مهارتمحور شدن است تا در انتها دانشآموز بتواند متناسب با استعدادهایی که دارد، تصمیم بگیرد که وارد دانشگاه شود یا خیر و اگر میخواهد دانشگاه را انتخاب کند، برای رشتهای که دوست دارد، تلاش کند اما در شرایط فعلی براساس ارزشهایی که سالها در جامعه ساخته شده و فشار والدین، تقاضا برای برخی رشتهها بسیار زیاد و رقابت هم بالاست اما آیا تمام داوطلبان این رشتهها، توانمندی و علاقه کافی هم دارند یا صرفا با فشارهایی از سوی والدین و تصویر ساخته شده توسط جامعه به این سو متمایل شدهاند؟
ابراهیم سحرخیز معاون اسبق آموزشوپرورش در این خصوص به ایسکانیوز گفت: ما هنوز نتوانستهایم خانوادهها را در مسیرآموزش با خود همراه کنیم. بخش بزرگی از اشکالات آموزشی، ریشه در خانه و جامعه دارد. نظام هدایت تحصیلی ما کارآمد نیست. والدین هنوز تصور میکنند که موفقیت فقط در رفتن به مدارس خاص، قبولی در کنکور، و دکتر و مهندس شدن خلاصه میشود. این باور اشتباه، از همان سالهای ابتدایی کودک، او را وارد یک رقابت نابرابر، خستهکننده و گاهی تحقیرآمیز میکند. ما باید بهطور جدی نظام هدایت تحصیلیمان را اصلاح کنیم. خانوادهها را آموزش دهیم، مشاوران حرفهای تربیت کنیم؛ به مدارس اختیار عمل بدهیم، معلمان را توانمند کنیم و از همه مهمتر، کودک را در مرکز آموزش ببینیم و سلامت جسم و روان دانشآموزان را اولویت قرار دهیم.
به گزارش ایسکانیوز، مشکلات متعددی که آموزش و پرورش در سالهای اخیر درخصوص برگزاری امتحانات نهایی داشته نشان میدهد که تاکید صرف بر نمره و کاهش اثر کنکور صرفا باعث شده که فشار از سازمان سنجش به آموزش و پرورش منتقل و با توجه به نبود زیرساختهای لازم، مشکلات دوچندان شوند.
درحالی مسئولان به تاثیر سوابق تحصیلی تاکید دارند که بسیاری از مدارس دولتی با بودجه محدود و مشکلات متعددی مثل تعداد بالای دانشآموزان مواجه هستند و این مسئله باعث شده عدالت آموزشی در کشور برقرار نباشد. در چنین شرایطی که نحوه آموزش ایرادات بسیار دارد، آموزش و پرورش در برگزاری و تصحیح امتحانات با چالش مواجه است، تاکید بر سوابق تحصیلی راهگشا خواهد بود؟
منبع: ایسکانیوز