به نام خالق رودها
وزیر محترم نیرو
استاندار محترم اردبیل
دادستان محترم اردبیل
با سلام و احترام؛
بسیاری از شهرهای مهم دنیا در کنار رودخانهها قرار گرفتهاند و این موهبت شامل حال اردبیل نیز شده است تا رودخانهای در آن جریان داشته باشد. بالیخلی چای به عنوان نماد، هویت و شناسنامه این شهر است که پدران و گذشتگان ما در آنجا وقت گذراندهاند و این میراث هماکنون به ما رسیده است.
براساس نظر کارشناسان، احیا و ساماندهی این رودخانه باید سازگار با بومسازگان و با کمترین تغییرات اکوسیستمی باشد. همچنین مشکل اصلی را مدیریت منابع آبی در سطح استان و کشور عنوان کردند و از عدم تخصیص حقابه زیستمحیطی به رودخانهها ابراز تأسف کردند.
آنها با انتقاد از عملکرد ضعیف در زمینه مدیریت راندمان کشاورزی و هدررفت منابع غذایی و در نتیجه اتلاف آب اشاره کرده و افزودند: این پروژه به نظر یک کار اصولی نیست و با توجه به سابقه اجرای طرحهای توسعهای در سالهای قبل، شاهد نتایج مثبتی نبودهایم که این نگرانکننده است. همچنین با ورود پسابهای شهری، کارخانههای کوچک و ذهاب ماشینها، این امکان وجود دارد که نتوانند جلوی آلودگی را بگیرند.
در مجموع، با همه این تفاسیر، ساماندهی بالیخلی چای میتواند در کوتاهمدت باعث زیباسازی شهر شود، ولی در درازمدت اگر مستندات کنترلی، زیستمحیطی و... صورت نگیرد، میتواند مثل ساماندهیهای قبل به یک طرح شکستخورده تبدیل شود.
با توجه به صحبتهای کارشناس آب منطقهای اردبیل، کمبود در تهیه آب شرب برای مردم و همچنین خشکسالیهای پیدرپی و تغییرات آب و هوایی و اکوسیستمی، اختصاص آب برای بازچرخانی آب در بالیخلی چای مقدور نمیباشد و فقط برای ساماندهی مجوز صادر شده است!
حال آنکه خبرهایی مبنی بر اینکه سد یامچی تا چهار ماه آینده آب دارد، در رسانهها در حال انتشار است. با این تفاسیر، چرا شهرداری اصرار بر ساماندهی و بازچرخانی آب دارد؟ آیا بهتر نیست به وظیفه ذاتی خود که تنظیف رودخانه است بپردازد و این کار را به وزارت نیرو و آب منطقهای بسپارد؟
مردم این شهر نگران خروجی این طرح هستند که مبادا مهمترین رودخانه داخل شهری، مانند سالهای قبل، دستخوش تغییرات غیرقابل جبران و بیبازگشت شود و منابع مالی این شهر که میتوانست برای کارهای مهمتری همچون حل مشکل ترافیک و نوسازی حملونقل عمومی صرف شود، با این پروژه به هدر برود.