درخواست حمایت از مالکان اماکن قدیمی

#حقوق_مالکانه

درخواست حمایت از مالکان اماکن قدیمی

موضوع: حمایت از حقوق مالکانه مالکان اماکن قدیمی و تاریخی؛ توقف ظلم و بلاتکلیفی

ما امضاکنندگان ذیل، با استناد به اصول مسلم حقوقی و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، نسبت به وضعیت بلاتکلیف مالکان اماکن قدیمی و تاریخی که سال‌هاست حقوق خود را تضییع‌شده می‌بینند، اعتراض خود را اعلام می‌داریم و خواستار اقدام فوری و عادلانه مسئولان ذی‌ربط هستیم.

الف) مبانی حقوقی مالکیت در نظام حقوقی ایران

بر اساس اصول ۴۶ و ۴۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مالکیت شخصی که از راه مشروع تحصیل شده باشد، محترم و مورد حمایت قرار گرفته است. اصل ۴۶ قانون اساسی صراحتاً مقرر می‌دارد: «هر کس مالک حاصل کسب‌ و کار مشروع خویش است و هیچ کس نمی‌تواند به عنوان مالکیت نسبت به کسب‌ و کار خود امکان کسب‌ و کار را از دیگری سلب کند». اصل ۴۷ نیز تأکید دارد: «مالکیت شخصی که از راه مشروع باشد محترم است. ضوابط آن را قانون معین می‌کند». مالکیت به عنوان حقی بنیادین برای انسان تلقی می‌شود که فرد را قادر می‌سازد بدون دغدغه و با آزادگی، زندگی خود را بگذراند و شخصیت خویش را بسط دهد. اسلام نیز مالکیت را جزئی از فطرت و غریزه انسان دانسته و با آن با واقع‌بینی برخورد می‌کند.

ب) نارسایی‌های موجود در روند ثبت، اعلام و تعیین تکلیف اماکن قدیمی

متأسفانه علی‌رغم صراحت قوانین یادشده، آنچه در عمل بر مالکان اماکن قدیمی می‌گذرد، جز نادیده گرفتن حقوق مالکانه آنان نیست:

۱. اداره میراث فرهنگی در بسیاری از موارد نه به‌طور رسمی اعلام می‌کند که ملکی میراثی هست و نه رسماً آن را رد می‌کند. این رویه، مالکان را در وضعیت تعلیق دائمی قرار می‌دهد، در حالی که ماده سوم قانون حفظ آثار ملی مصوب ۱۳۰۹ تصریح دارد که ثبت مال در فهرست آثار ملی «باید قبلاً به مالک اخطار شود و قطعی نمی‌شود مگر پس از آنکه به مالک اخطار و به اعتراض او اگر داشته باشد رسیدگی شده باشد». اما بسیاری از مالکان هیچ‌گاه این اخطار را دریافت نمی‌کنند و سال‌ها در انتظار تعیین تکلیف می‌مانند.

۲. پس از ثبت یک بنا در فهرست آثار ملی، عملاً اختیار مالک برای هرگونه دخل و تصرف در ملک خود از جمله فروش، تعمیر، بازسازی یا تخریب سلب می‌شود. این در حالی است که نه دولت تملیک عادلانه‌ای انجام می‌دهد و نه غرامت متناسبی برای این محدودیت شدید در حق مالکیت پرداخت می‌کند.

۳. متأسفانه برخی فعالان این حوزه با پروپاگانداهای رسانه‌ای و جوسازی‌های غیرکارشناسی، افکار عمومی را علیه مالکان تحریک می‌کنند و مالکانی را که صرفاً به دنبال اعمال حق مسلم خود هستند، به عنوان «خائن به میراث فرهنگی» یا «ضدفرهنگ» معرفی می‌کنند. این در حالی است که نیت برخی از این غوغاسالاران به‌درستی برای افکار عمومی مشخص نیست.

۴. اداره میراث فرهنگی نه ملک را به‌طور عادلانه تملک می‌کند و نه اجازه می‌دهد شخص دیگری آن را خریداری یا بازسازی کند. نه پیشنهاد معامله‌ای ارائه می‌دهد و نه طرح تهاتری برای جبران خسارت مالکان دارد. این وضعیت، مصداق بارز «نه خریدار، نه فروشنده» است که سال‌ها مالکان را در سرگردانی و زیان نگه می‌دارد.

۵. تجربه نشان داده است حتی اماکنی که پس از سال‌ها بازی دادن مالکان، توسط میراث فرهنگی تملک شده‌اند، در بدترین وضعیت ممکن رها شده و بسیاری از آن‌ها در حال تخریب هستند. این رویه نشان می‌دهد که اساساً توانایی لازم برای حفاظت از این اماکن وجود ندارد و صرفاً با ظلم به مالکان، آنان را از دارایی‌شان محروم می‌کنند.

ج) تأکید بر حقوق مالکانه

مالک باید مختار باشد که طبق اصول مالکیت، بر دارایی خود اختیار کامل داشته باشد و بتواند از آن استفاده کند، آن را بفروشد، بازسازی نماید یا حتی در چارچوب ضوابط قانونی، نسبت به تخریب و نوسازی آن اقدام کند. اگر مالکی این حق را دنبال می‌کند، نباید به چشم خائن به اماکن تاریخی یا گناهکار نگریسته شود. مالکان چه گناهی کرده‌اند که ملک‌شان که گاه تنها دارایی آنان است، با برچسب‌های غیررسمی و بدون طی تشریفات قانونی، از اختیار آنان خارج می‌شود؟

د) مطالبات مشخص

با عنایت به مراتب فوق، ما امضاکنندگان خواستار موارد زیر هستیم:

۱. تعیین تکلیف فوری و شفاف برای تمامی اماکن قدیمی که در وضعیت بلاتکلیفی قرار دارند. اداره میراث فرهنگی موظف باشد ظرف مدت معینی نسبت به اعلام رسمی ثبت یا عدم ثبت هر ملک اقدام و مراتب را کتباً به مالک ابلاغ نماید.

۲. رعایت کامل تشریفات قانونی مندرج در ماده ۳ قانون حفظ آثار ملی مبنی بر اخطار قبلی به مالک و رسیدگی به اعتراضات وی پیش از قطعی شدن ثبت.

۳. جبران خسارت وارده به مالکانی که سال‌ها در بلاتکلیفی و محدودیت حق مالکیت به سر برده‌اند و همچنین پرداخت غرامت متناسب در صورت ثبت ملک و اعمال محدودیت‌های ناشی از آن.

۴. اجرای دقیق «آیین‌نامه حمایت از مالکان، متصرفان قانونی و بهره‌برداران خصوصی آثار غیرمنقول ثبت‌شده در فهرست آثار ملی» مصوب ۱۴۰۰/۰۵/۰۳ هیئت وزیران که به صراحت برای مالکان حقوق و امتیازاتی قائل شده است.

۵. تملیک عادلانه توسط میراث فرهنگی در صورتی که حفظ یک بنای قدیمی به عنوان مصلحت عمومی تشخیص داده می‌شود، با پرداخت بهای کارشناسی واقعی و منصفانه و نه کارشناسی‌های سلیقه‌ای.

۶. پایان دادن به رویه «نه خرید و نه فروش» و ارائه راهکارهای عملی کتبی نظیر تهاتر، واگذاری حقوق ساخت در سایر مناطق، یا مشارکت در بازسازی و بهره‌برداری از بنا.

۷. پرهیز از جوسازی‌های رسانه‌ای علیه مالکان و پرهیز از القای گناه و خیانت به افرادی که صرفاً به دنبال اعمال حق مسلم خویش هستند. مالکان، شهروندانی هستند که حقوق آنان دست‌کم به اندازه حفظ میراث فرهنگی محترم و قابل دفاع است.

۸. اولویت‌بندی در حفاظت به گونه‌ای که ابتدا اداره میراث فرهنگی نسبت به صیانت از اماکنی که در اختیار و مالکیت خود دارد اقدام نماید و پس از اثبات توانایی در این زمینه، نسبت به توسعه دامنه فعالیت خود اقدام کند. وقتی نمی‌توان از داشته‌های موجود به‌درستی حفاظت کرد، چرا باید مردم مظلوم مالکان اماکن دیگر را در تنگنا قرار داد؟

ه) جمع‌بندی

ما بر این باوریم که حفاظت از میراث فرهنگی و احترام به حقوق مالکانه شهروندان، دو روی یک سکه هستند و هیچ‌یک نباید فدای دیگری شود. آنچه امروز بر مالکان اماکن قدیمی می‌گذرد، نه حفاظت از میراث فرهنگی است و نه اجرای عدالت؛ بلکه ظلمی مضاعف است که هم مالک را از دارایی خود محروم می‌کند و هم بنای به اصطلاح تاریخی احتمالی (با کارشناسی دقیق و بدون حب و بغض) را به سرنوشتی نامعلوم دچار می‌سازد.

از همه شهروندان دغدغه‌مند و عدالت‌خواه تقاضا داریم با امضای این مطالبه، صدای مظلومیت مالکانی را که سال‌هاست حقوقشان پایمال شده است، به گوش مسئولان برسانند.

12%
88 درصد باقی مانده تا نمایش ویژه در صفحه اصلی کارزار
[اطلاعات بیشتر]

امضاکنندگان: 120 نفر

  • مهرداد حیدری

  • سجاد باقری

  • سینا پیروی

  • سلما پیروی

  • جعفر جعفریان

  • هلی جعفریان

  • احسان جعفریان

  • سیروس طاهرزاده

  • مجتبی سبزواری فرد

  • فرین کمانگر

  • سهیل سورغالی

  • صدیقه سبحانی

  • نازنین حسینی

  • سید قاسم حسینی

  • آسیه بازیار

  • مصطفی احمدی

  • سید محمد رضا هاشمی

  • محسن جعفریان

  • سارا پیروی

  • سیمین بهرامپور

  • جعفر استوانی

  • غلامرضا حسام الدینی

  • حسن ارجی

  • مرضیه ماهیانه

  • شیما معماری نژاد

  • محمدرضا ماهیانه

  • فرشته پناهنده

  • مریم ماهیانه

  • محمد ماهیانه

  • نسیم سبحانی

بحث و گفتگو

اکبری ا : به کارزار گسترس پارک ارم و بهشت و ساخت دو پارک جدید بپیوندید https://www.karzar.net/326675
💬 پاسخ
علی شیری : رفع کامل فیلترینگ https://www.karzar.net/324306
💬 پاسخ
علی شیری : اصلاح دانشگاه آزاد https://www.karzar.net/329434
💬 پاسخ
علی شیری : فقط تصور کن: هر PDF اسکن‌شده‌ات یک‌باره قابل سرچ بشه! PDF24 این معجزه رو رایگان انجام میداد، حالا فیلترش کردن. بیا امضا کن تا برگرده. 🔗[https://www.karzar.net/305828]
💬 پاسخ
علی شیری : https://www.karzar.net/296822 سلام عزیزان لطفا از این کارزار حمایت کنید، اینترنت به صرفه حق همه است.
💬 پاسخ
الیاس کرمی : این صداهای آخر نفس های یک صنعت و امید جوانان یک منطقه است https://www.karzar.net/340635 ما از شما حمایت کردیم شما هم از ما حمایت کنید https://www.karzar.net/340635
💬 پاسخ
احمد قربان علی زاده :  🚨 12/7 میلیارد برای بنز قدیمی؟! 🚨 مجددا افزایش قیمت .از دوم شهریور ماه .بدون هیچ ارتقای فنی، چرا باید هزینه این گرانی بی‌جا را بدهیم؟! ❌ ما خواهان شفافیت و بازنگری فوری در قیمت هستیم. همین حالا با امضای خود از ما حمایت کنید! 👇 🔍 روش دسترسی سریع: در گوگل جستجو کنید: “کارزار قیمت بنز ۱۹۳۰” یا وارد کنید: karzar.net/328749 ⚖️ عدالت در قیمت‌گذاری، حق ماست! ⚖️
💬 پاسخ
رضا مشهدی : از فرمانداری ویژه برای شهرستان بیجار حمایت کنید https://www.karzar.net/326303
💬 پاسخ
احمد قربان علی زاده : 🚨 ۹/۹ میلیارد برای بنز قدیمی؟! 🚨 بدون هیچ ارتقای فنی، چرا باید هزینه این گرانی بی‌جا را بدهیم؟! ❌ ما خواهان شفافیت و بازنگری فوری در قیمت هستیم. همین حالا با امضای خود از ما حمایت کنید! 👇 🔍 روش دسترسی سریع: در گوگل جستجو کنید: “کارزار قیمت بنز ۱۹۳۰” یا وارد کنید: karzar.net/328749 ⚖️ عدالت در قیمت‌گذاری، حق ماست! ⚖️
💬 پاسخ
سیدعلی بزرگواری : درخواست آزادسازی سهام عدالت https://www.karzar.net/343680
💬 پاسخ
اکبری ا : به کارزار گسترس پارک ارم و بهشت و ساخت دو پارک جدید بپیوندید. https://www.karzar.net/326675
💬 پاسخ
اکبری ا : به کارزار گسترس پارک ارم و بهشت و ساخت دو
💬 پاسخ
آرش رمضانی : احداث جاده اسفالت سراب به میانه https://www.karzar.net/340627
💬 پاسخ
علی شیری : رفع کامل فیلترینگ https://www.karzar.net/324306
💬 پاسخ
علی شیری : اصلاح دانشگاه آزاد https://www.karzar.net/329434
💬 پاسخ
علی شیری : فقط تصور کن: هر PDF اسکن‌شده‌ات یک‌باره قابل سرچ بشه! PDF24 این معجزه رو رایگان انجام میداد، حالا فیلترش کردن. بیا امضا کن تا برگرده. 🔗[https://www.karzar.net/305828]
💬 پاسخ
علی شیری : https://www.karzar.net/296822 سلام عزیزان لطفا از این کارزار حمایت کنید، اینترنت به صرفه حق همه است
💬 پاسخ
رضا مشهدی : https://www.karzar.net/326303فرمانداری_ویژه_بیجار را لطفا حمایت کنید
💬 پاسخ
آرش رمضانی : سلام، لطفا از کارزار ضعیف من حمایت کنیدhttps://www.karzar.net/340627
💬 پاسخ

اخبار مرتبط با این کارزار



اگر شما خبر تازه‌ای دارید لطفا لینک خبر رسمی آن را از طریق کلید فوق ثبت نمایید.


تأیید کارزار جهت انتشار

این کارزار در چهارچوب قوانین پلتفرم کارزار تأیید و منتشر شد.





این کارزارها را هم حمایت کنید:




مجله کارزار:




گزارش خطا پاسخ به کارزار درخواست حذف کارزار ایجاد کارزار جدید رایگان!
دانلود استوری اختصاصی شما رایگان! نمایش بارکد QR Code دانلود پوستر چاپی کارزار جدید! کپی کردن لینک این کارزار کارزار را در اینستاگرام دنبال کنید! نمایش ویژه کارزار جدید! انتشار رپرتاژ آگهی جدید! تبلیغ در شبکه کارزار جدید!
نمایش بارکد QR Code
پاسخ به کارزار
🔸 اگر به عنوان یک شهروند تمایل به پاسخ به این کارزار دارید، می‌توانید از بخش «نظرات» در همین صفحه برای ثبت پاسخ خود استفاده کنید.
🔸 اگر فکر می‌کنید پاسخ شما مورد تأیید افراد بسیاری خواهد بود، می‌توانید آن را در قالب یک کارزار مجزا منتشر کنید و برایش امضا جمع کنید. برای ایجاد کارزار جدید اینجا کلیک کنید.
🔸 اگر نماینده سازمان یا فرد مورد اشاره در این کارزار هستید، پاسخ رسمی خود را می‌توانید برای ما به نشانی karzar.net@gmail.com ارسال کنید.
گزارش خطا در صورتی که مشکلی در کار با سیستم پیدا کردید یا محتوای نامناسبی در آن دیدید به ما گزارش دهید:
یادآوری: شما می‌توانید امضاهای خود را از طریق پنل کاربری حذف کنید.
شمارهرا وارد کنید:
کپی شد:
دسترسی شما به اینترنت قطع شده. اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.
راهنما:
اعلانات